BULUT BİLİŞİM ÇAĞINDA GÜVENDE MİYİZ?

BULUT BİLİŞİM ÇAĞINDA GÜVENDE MİYİZ?

Teknolojiler ve teknoloji trendleri hızla değişiyor, her gün farklı konular gündemimizi meşgul ediyor. Hiç değişmeyen temel konuların başında ise güvenlik geliyor. IT dünyasında güvenlik tartışmasız en öncelikli konulardan biri ve siber güvenliğin önemi hiç değişmiyor. Ancak, güvenlikten ne anladığımız ve güvende olmak için almamız gereken önlemler sürekli olarak farklılaşıyor. Bu yazımızda siber güvenlik açık kaynak ve  bulut bilişimin bir arada nasıl var olabileceğini inceleyeceğiz. 

Open Source çok güvenli olmayan bir çağrışım yapsa da aslında gerçekte öyle değil! Açık kaynaklı yazılım, kapalı kaynaktan daha güvenlidir diye bir genelleme yapmak yanlış olacaktır. Günümüzde yalnızca kaynak kodunu gizleyerek, yazılımı saldırılardan korumak ve güvenlik açıklarının bulunmasını engellemek maalesef mümkün değil. Hatta tam tersine bazen açık kaynaklı yazılımlarda, kaynak koduna erişme imkanı olacağı için, güvenlik açıklarının tespit edilmesi ve düzeltilmesi daha kolay olacaktır. Zaten son dönemlerde daha fazla organizasyonun açık kaynaklı yazılımlardan çekinmediğini ve open-source tercih ederek geliştiricilerin bu açık kaynak kodu kullanmasına ve iyileştirmesine izin vererek verim sağladıklarını da görüyoruz. 

Bulut bilişim çağında, açık kaynaklı koddan yararlanırken güvenliği elden bırakmamak için unutulmaması gereken konuların başında, yazılımcıların siber güvenlik uzmanı olmamaları geliyor. Kuruluşların, açık kaynak kullanırken, kodun kaynağını saptamak ve güvenliğini artırmak için farklı güvenlik önlemleri almaları gerekir. Ayrıca açık kaynaklı bir projeye dayalı bir üründe güvenlik açıkları söz konusu olduğunda hızlıca çözüm üretebiliyor durumda olmak da şarttır. 

 

Yazılımcılar için en önemli 5 siber güvenlik sorunu nedir?

1. Siber Güvenlik her zaman önceliklidir! Performans sorunlarına, gecikmelere hatta büyük aksamalara bile sebep olsa yazılımcılar her zaman güvenli ürünler ortaya koymalı ve bunu öncelik haline getirmelidirler. 

2. Yazılımcıların pek çok farklı platform ve framework hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir. Sıfırdan uygulamalar geliştirmek için kullanılabilecek farklı tekniklerin yanı sıra yazılım kitaplıkları, uygulama programlama arabirimleri (API'ler), platformlar arası çerçeveler ve yazılım geliştirme kitleri (SDK’ler) hakkında bilgili olmalıdırlar. 

3. Geliştiricilerin, bir uygulama için gerekli olan kimlik doğrulama, gizlilik ve güvenlik standartlarını karşılamaları şarttır. Ayrıca sadece kullanıcı adları ve parolalardan değil, çok faktörlü kimlik doğrulama güvenliği uygulamalarından da faydalanmalıdırlar. 

4. Her uygulama bileşeninin güvenli olması ve Güvenli Yuva Katmanı (SSL) ve Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) protokolü gibi en güncel ve en güvenli teknolojilerin kullanılması şarttır. 

5. Bir web uygulamasının en güvensiz özelliği genellikle kod olarak kabul edilir. Bu nedenle hackerlar da kolayca kötüye kullanabildikleri kodlara saldırmayı tercih ederler. Dolayısıyla geliştiricilerinin son derece güvenli kod yazması çok önemlidir.


Ömer ATAM
test1,test2,test3